Stół wiejski na weselu - Co powinno się na nim znaleźć ?

Stół wiejski - Czy to ważny element wesela ? 

Tradycyjne specjały hitem wesela! Stół wiejski na weselu w Kurpiowskiej Krainie to podstawa. Okazuje się, że jest on świetną atrakcją kulinarną. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek, smalcu zadowoli wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła. Jeśli jest on podany w swojskim wnętrzu Stodoły na Kurpiach w Kurpiowskiej Krainie, to cieszy nie tylko oko, ale i podniebienia Gości

Co to jest stół wiejski?

Stół wiejski  kompunuje się ideanie nie tylko dla tradycyjnych wesel, ale również dla tych, którym marzy się styl boho i rustykalny Jeśli ktoś na co dzień nie ma możliwości spróbować swojskich specjałów, to wesele jest do tego idealną okazją. Stoisko pachnące ziołami, przyprawami oblegane jest na każdym przyjęciu. W Stodole na Kurpiach stół ze swojskimi specjałami jest wyjątkowy. Blat zaścielony kurpiowskimi pasiakami i lnianymi bądź jutowymi obrusami, jeszcze bardziej wyjątkowy i oryginalny stojak do powieszenia kiełbas i innych wędzonek, kamienne mise na smalec, ogórki i inne marynaty oraz deski z wyrobami. Całość udekorowana jest ziołami, świeżymi warzywami oraz warkoczem czosnku.

Co na stole?

W Kurpiowskiej Krainie wiejski stół składa się z dwóch części – na zimno i na gorąco. Część na zimno to duży wybór tradycyjnych specjałów. Wśród nich wędzone na drzewie olchowym szynki, balerony, kiełbasy, polędwice i boczki, swojski salceson i kaszanka, smalec ze skwarkami i cebulką, ogórki małosolne lub kiszone. Całości dopełniają chrzan, marynaty oraz swojskie pieczywo przygotowane na zakwasie. Oprócz tych wyrobów, w Stodole na Kurpiach proponujemy również dania na gorąco, które dodatkowo ubogacą swojską biesiadę – to rejbak (pachnący swojskim boczkiem, kiełbasą i cebulką), kartacze, pierogi z okrasą. Możemy również podać bigos, świeżonkę lub inne dania, które świetnie będą prezentowały się na swojskim stole, a przede wszystkim smakowały gościom. W Kurpiowskiej Krainie przygotowujemy również piwo jałowcowe, zwane „psiwem kozicowym” lub „kozicakiem”. To miejscowy specjał, który w Kurpiowskiej Krainie przygotowujemy na bazie chmielu, owoców jałowca i naparu z szyszek chmielu. Dzięki słodyczy miodu z lokalnej pasieki, chmiel i jałowiec tracą intensywną goryczkę. Stół wiejski co prawda zwiększa koszty wesela, ale jest także doskonałą atrakcją. Dlatego warto przemyśleć dodatkową propozycję weselnego menu.

Przygotowując się do swojego wielkiego dnia warto rozwarzyć również co raz modniejsze śluby w plenerze.

#kurpiowskakrainawykrot #kurpiowskakraina #weselemyszyniec #aranżacjasaliweselnej #wesele #wystrójsalibankietowej #pomysłnasalęweselną #wesele2021 #pomysłowewesele #hotelnaweselemazowsze #hotelnaweseleostrołęka #weselenakurpiach #hotelpodwarszawą #modnyhotel #wesele2021 #weselezklasą #weseleostrołęka #weselewplenerze #weseleboho #stylovewesele #weselerustykalne #weselemarzeń #weselenagłowie #ślubneinspiracje #ślubnedekoracje #ślubwplenerze #weseleostroleka #weseleszczytno #wesele2022 #stylowewesele